Innostuin terveellisistä kasvisruuista parikymppisenä. Saan kiittää siitä jo edesmennyttä, maailman ihaninta anoppiani Kaisu-Leena Pielaa. Kaisu-Leena oli edelläkävijä, poikkeuksellisen viisas nainen, joka opasti nuorta miniäänsä tuorepuuron, itujen ja luontaishoitojen maailmaan. Siitä se kaikki lähti. Hurahdin ihan sydämeni pohjasta kaikkeen luonnonmukaiseen. Mutta silloin, ikuisuus sitten, kaikki oli uutta ja erilaista ja juuri mitään ei saanut vielä kaupoista. Joten keräsin, väsäsin, hapatin, säilöin. Näin paljon vaivaa ja kulutin runsaasti aikaa siihen, että sain perheellemme mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa. Lapseni Santtu ja Viivi eivät luonnollisestikaan intoilleet pöperöistäni, mutta silloinen mieheni Timo osasi onneksi arvostaa ’erilaisia’ ruokiani. Ja sitäkin, että vietin kesät kasvimaatani palvoen ja metsissä loikkien.
Terveellisen ruuan laittaminen on tänä päivänä niin paljon helpompaa kuin 40 vuotta sitten, että minua kyllä naurattaa valitusvirret siitä, kuinka on niin vaikeaa tehdä kasvisruokaa tms. Iloitsen joka kerta, kun voin ostaa vaikkapa tofua valmiina. Sen valmistaminen kuivatuista soijapavuista kesti järjettömän kauan ja oli todella sotkuista puuhaa. Hapankaalia ei tulisi enää mieleenikään tehdä itse. Yrtit löytyvät joka marketista ja luomukin yleistyy kohisten. Laatua löytyy sitä haluavalle eikä se oikeasti ole enää niin valtavan paljon kalliimpaa kuin ns. tavallinen ruoka. Sitä paitsi sairastaminen ja huono olo se vasta kalliiksi tulee.
Olen valtavan innostunut, kun käyn esimerkiksi Ruohonjuuri-kaupassa. Jos kehtaisin, hihkuisin kiitollisuudesta ja itkisin ilosta. Hyllykaupalla korkealaatuisia ruokatarvikkeita, joista syntyy hetkessä hyvää. Esimerkiksi kymmeniä erilaisia gluteenittomia pastoja, jotka on tehty tattarista, riisistä, härkäpavuista, soijapavuista ja vaikka mistä . Ne ovat todella täyteläisen makuisia, valmistuvat hetkessä ja maistuvat lapsillekin loistavasti, kunhan vanhemmat eivät vääntele naamaansa ja päivittele ’terveysrehujen’ syöntiä. Oheisen kuvan nappasin Kampin Ruohonjuuri-kaupasta, joss hipelöin juuri näitä terveyspastoja, jotka eivät väsytä lainkaan niin paljon kuin perinteisestä vehnästä tehdyt pastat.
marika borg-SUMMANEN
Hyvä elämä on tässä.
Jaan kanssasi käytännön kokemukseni siitä, miten tehdä arjestä pyhä, tavallisesta kiinnostava ja terveysruuasta herkkua. Innostan sinua kokeilemaan uutta ja vahvistamaan sen, minkä tiedät toimivan. Ohjeita tulee kiitollisuudesta kuivaharjaukseen ja kuuntelemisen taidosta kurpitsan kuutioimiseen. Rakkaus on yhteinen kaikille aiheilleni. Teemme hyvää keholle, mielelle ja sielulle. Aito elämä on oikeutemme eikä se ole vaikeaa. Rakastukaamme arkeemme! Yhdessä onnistumme!