Nokkosia, ystäviä ja voimakääryleitä!

Nokkonen on järisyttävän terveellinen ja elinvoimaa uhkuva kasvi. Sen me kaikki tiedämme, vai mitä? Silti nopea kysely aterioimaan saapuneiden ystävien kesken kertoi, että tieto ei kuitenkaan tuo tätä luonnon lahjaa ruokapöytiin niin usein kuin kannattaisi.  Siksi kehitin meille kaikille herkullisen ja nopean tavan käyttää nokkosta nyt kun se on parhaimmillaan. Tein maukasta nokkos-kvinoa-tofumössöä, joista syntyi riisipaperiin paketoituna oikein herkullisia ja täyteläisiä  kääryleitä.
Itselläni on pienessä pihassani ihan kunniapaikalla nokkospuska, josta korjaan todella monta satoa alkukesästä. Sitten annan sen vahvistua keskikesän aikana ja syksyllä  napsin ylimpiä ja pehmeimpiä lehtiä keittoihin ja muhennoksiin. Tähän annokseen meni noin reilu litra nokkosen versoja pestyinä ja silputtuna. Jos et löydä nokkosia kohtuullisen puhtaalta paikalta eli ei tietenkään tien viereltä tai huussin takaa, niin voit käyttää pinaattia. Tuoretta saman verran kuin nokkosta ja pakastettua noin 300 grammaa.
Näitten nokkoskääryleitten teko oli aika näppärää puuhaa. Tein täytteen etukäteen ja sitten kääräisin aina yhden pehmenneen riisipaperin keskelle reilun ruokalusikallisen täytettä samalla kun pehmensin seuraavaa riisipaperikiekkoa.  Paketoin mössön mukavan piukaksi kääröksi ja ripottelin päälle mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä.  Tarjoilin kääryleet huoneenlämpöisinä ja hyviltä maistuivat ystäville.

NOKKOSKÄÄRYLEET
Tästä riittää noin 4-5 hengelle  riippuen siitä, mitä muuta tarjoat aterialla.
Minä laitoin pöytään kääryleitten lisäksi ison kulhon tuoreita rukolan versoja, tomaatteja, mozzarellajuustoa ja gluteenitonta kauraleipää. Kaiken ihanuuden kruunasi sitruunalla reippaasti maustettu oliiviöljy.
Osa porukasta tykkäsi lisätä kääryleisiin vähän tamari-soijakastiketta (vehnätöntä soijakastiketta) samalla lailla kuin sushi-rulliin.

1 litra pestyjä ja silputtuja nokkosen versoja tai pinaattia tai näiden sekoitusta
2 dl kvinoasuurimoita
1 purkki tai paketti tofua eli noin 300 grammaa
1 nippu kevätsipulia
1 kasvisliemikuutio
yrttisuolaa
soijakastiketta
paketillinen riisipapereita (noin12 kpl)
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl gheetä (kirkastettua voita) tai tavallista voita
seesaminsiemeniä koristeeksi 

Huuhtele kvinoa tiiviissä siivilässä runsaan, juoksevan veden alla. Tämä poistaa kvinoasta kitkeryyden. Kiehauta kattiassa 3 dl kasvislientä ja lisää huuhdeltu kvinoa ja silputtu kevätsipuli. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 8-10 minuuttia.

Kypsennä samalla nokkosen versot tai pinaatti sulaneessa voissa niin, että kasveista irtoaa liika neste. Kaada se pois ja mausta vihreä mössö yrttisuolalla. Lisää joukkoon murennettu tofu, jonka olet maustanut soijakastikkeella. Jos käytät valmiiksi marinoitua tofua, ei tarvitse lisätä soijakastiketta.

Jatka nokkos-tofuseoksen kypsentämista kunnes kvinoa on valmis. Jos seoksessa on vielä runsaasti nestettä, valuta se pois sillä on tärkeää, että riisipapereiden sisään laitettava seos on tiivistä eikä juoksevaa. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan yrttisuolaa, pippuria ja tai soijakastiketta. Jos pidät tulisista mausta, voit aina laittaa joukkoon chilihiutaleita. Valkosipulin ystävät lisäävät mössään useamman kynnen jo nokkosen kypsennysvaiheesssa.

Laita isoon kulhoon lämmintä vettä ja lisää aina yksi riisipaperikiekko veteen pehmenemään kerrallaan. Siihen menee vain 10 sekuntia. Laita pehmeä riisipaperi keittiöpyyhkeen päälle, lisää keskelle jäähtynytta ja hyvin maustettua nokkos-tofu-kvinoaseosta ja kääntele riisipaperista tiivis paketti, jonka saumakohdan käännät alimmaiseksi. Samalla kun täytät yhtä käärylettä, annan riisipaperin pehmetä lämpimässä vedessä. Laita valmis kääryle suoraan tarjoiluvadille.

Ripottele kääryleitten päälle seesaminsiemeniä.  Minä käytin valmista seosta, jossa on sekä mustia että valkoisia seesaminsiemeniä että merileväjauhoa. Voit vielä lorauttaa oliiviöljyä kääryleitten päälle, jotta ne pysyisivät mehevinä ja houkuttelevina kun odottavat tarjoiluaan.

Rukola maistui mukavan pirteältä pehmeän kääryleen rinnalla. Minulla onkin valtava sato rukolaa jo nyt, koska se oli siementänyt viime syksynä ja talvehti loistavasti. 

Kääryleen sisällä oleva nokkos-tofu-kvinoamuhennos on maustettava aika reippaasti, ettei maku olisi liian mitäänsanomaton. Voit kokeilla vaikkapa thai-mausteita ja chilikastiketta, jos olet tulisten ruokien ystävä. 

Ruoka maistuu niin paljon paremmalta ystävien kanssa, eikö vaan? Tässä nautitaan kesän tulosta sisällä, sillä helteisen ja aurinkoisen päivän puutarhajuhlan keskeytti kunnon ukkoskuuro kaatosateineen. 

2 vastausta

  1. Nam nam!! 🙂 Kiitos Marika jälleen loistavasta ohjeesta!
    -Saija

Vastaa käyttäjälle Anonyymi Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *